| GELATEC — Καινοτόμες Βιτρίνες Gelato

Με δύο νέες παραγωγικές μονάδες συνολικής επιφάνειας 4.000 τ.μ. στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, ένα σημαντικό έργο στην παραλία του Μαϊάμι, και νέα ανοίγματα εξαγωγών, η Gelatec, εταιρεία παραγωγής παγωτών και ζαχαροπλαστείων με έδρα τη Θεσσαλονίκη και επαγγελματικά ψυγεία τροφίμων, συνεχίζει την ανάπτυξή της, σπάζοντας την κατασκευασμένη εγκατάσταση στον κλάδο της.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ολοκλήρωσε το 2024 μια νέα παραγωγική μονάδα 2.000 τ.μ. καλυπτόμενης περιοχής, με επένδυση 1 εκατ. ευρώ, δίπλα στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις παραγωγής της, καλύπτοντας έκταση 2.500 τ.μ. Η ανάγκη περαιτέρω διαφοροποίησης των προϊόντων υπαγόρευσε τη δημιουργία της, καθώς η εταιρεία κατασκευάζει όρθιες επιδείξεις παγωτού και ζαχαροπλαστικής στη δεύτερη αυτή μονάδα. Αντίθετα, το αντικείμενο της πρώτης μονάδας του είναι οριζόντιες οθόνες και μικτά έργα.

Ωστόσο, ένα άλλο εργοστάσιο βρίσκεται στις εργασίες, και πάλι με εμβαδόν 2.000 τ.μ. και επένδυση άνω του 1,5 εκατ. ευρώ. Αυτό το νέο εργοστάσιο είναι ένα σημαντικό βήμα για το Gelatec, καθώς θα επιτρέψει στην εταιρεία να διαφοροποιήσει περαιτέρω τη γκάμα των προϊόντων της. Αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025. Σε αυτό το εργοστάσιο, η εταιρεία θα κατασκευάσει εργαστηριακά ψυγεία, μια νέα σειρά προϊόντων που θα καλύπτει ένα διαφορετικό τμήμα της αγοράς.

Στην πραγματικότητα, στις αρχές του 2025, έκλεισε το πρώτο μεγάλο έργο για το έτος, τον πλήρη εξοπλισμό ενός Gelateria στο Miami Beach, το διάσημο παραλιακό θέρετρο στη Φλόριντα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εξάλλου, η εξωστρέφεια υπήρξε χαρακτηριστικό του Gelatec από την ίδρυσή του. Σήμερα, οι εξαγωγές της αντιπροσωπεύουν 55%—60% από τον κύκλο εργασιών της, που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες. Πρόσφατα άνοιξε την αμερικανική αγορά, ξεκίνησε εξαγωγές στην Καμπότζη, άφησε το αποτύπωμα της στην Ιρλανδία και συνεχίζει να προσθέτει χώρες στο χαρτοφυλάκιο εξαγωγών της, το οποίο εκτείνεται από τη Σιγκαπούρη, την Κίνα και την Τυνησία μέχρι το Ισραήλ και την Ινδία.

Αύξηση της ζήτησης και του κύκλου εργασιών

Η ζήτηση για τα προϊόντα της αυξάνεται, γεγονός που διατηρεί τον επενδυτικό σχεδιασμό της συνεχώς ενεργό για να καλύψει τις απαιτήσεις της αγοράς. Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο κύκλος εργασιών της παραγωγής αυξήθηκε κατά 50% κάθε χρόνο.

Το 2024, η Gelatec εξασφάλισε τέσσερις ακόμη καταχωρίσεις βιομηχανικών σχεδίων και υποδειγμάτων στον τομέα των σχεδίων και υποδειγμάτων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από δύο χρόνια, η εταιρεία απέκτησε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια επίδειξη παγωτού που δεν χρειάζεται ποτέ απόψυξη — εξοικονομώντας χρόνο, κόστος και ενέργεια για τους επαγγελματίες πελάτες της — η οποία λανσαρίστηκε με επιτυχία στις διεθνείς αγορές.

«Στόχος όλων αυτών των επενδύσεων και των νέων έργων είναι να καταστεί το Gelatec πανομοιότυπο με τη συντήρηση τροφίμων και ειδών ζαχαροπλαστικής για επαγγελματική χρήση, αλλά με επίκεντρο τον σχεδιασμό. Αυτή η μικρή ελληνική εταιρεία που ξεκίνησε το 2015 έχει αρχίσει να σπάει το ιταλικό κατεστημένο», λέει η Voria. Ο 38χρονος ιδρυτής της Gelatec, Αλέξανδρος Χαρτοματσίδης, εξηγεί ότι μεγάλες παραδοσιακές ξένες εταιρείες με πρώτες ύλες παγωτού προτιμούν τα ψυγεία της, κάτι που φάνηκε και από την πρόσφατη συμμετοχή της στην έκθεση SIGEP WORLD 2025 στο Ρίμινι. Τα προϊόντα της Gelatec όχι μόνο διαπρέπουν στη λειτουργικότητα αλλά και στην αισθητική τους ελκυστικότητα, ένα μοναδικό σημείο πώλησης που τα ξεχωρίζει στην αγορά.

Σχετικά άρθρα

  • OINOS: Όπου το κρασί πρωταγωνιστεί

  • Gelatec: Απόβαση στο Miami Beach

  • Η Gelatec στην ARTOZA 2025 στην Αθήνα